Creëer zelf (zonder abonnement) een veilige omgeving
Altijd GRATIS bezorgd
Tevredenheidsgarantie
Thuiswinkel.org
0
0
Creëer zelf (zonder abonnement) een veilige omgeving
Altijd GRATIS bezorgd
Tevredenheidsgarantie

Door Jeroen van Hiseeu Europe BV

In welke uitzonderlijke gevallen mag je de openbare weg filmen?

Je hebt ervoor gekozen om cameratoezicht toe te passen rondom jouw huis. Een verstandige keuze als het gaat het beveiligen van jouw woning. Maar als het gaat om beelden van anderen dan jijzelf, jouw eigendommen of terrein, dan heb je te maken met de AVG-wetgeving. Dit betekent dat je in de meeste gevallen niet zomaar de openbare weg of zeg de oprit van je buren mag filmen.

Hierover schreven we eerder al: Wat betekent de AVG voor mij als ik bewakingscamera’s heb?

Hierin legden we uit dat je in de basis alleen recht hebt om met een bewakingscamera je eigen terrein en bezittingen te filmen. Toch is het in sommige uitzonderlijke gevallen toch mogelijk om de openbare weg te filmen.

De Autoriteit Persoonsgegevens, die de AVG-wetgeving toetst, zegt hierover het volgende: “Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om je gerechtvaardigde belang te behartigen”. Dit is meteen de belangrijkste grondslag als het om cameratoezicht gaat.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Ten eerste moet je belang gerechtvaardigd zijn. Bijvoorbeeld: je wilt je eigendommen of personen beschermen, omdat er in jouw buurt veel wordt ingebroken. Dan kan je stellen dat het cameratoezicht noodzakelijk is.

Deze noodzakelijkheid heeft vervolgens twee vereisten:

  • Het doel van het cameratoezicht moet in verhouding staan tot de inbreuk op de privacy van mensen. Voorbeeld: je camera staat zo afgesteld dat je de hele straat ermee filmt. Terwijl je, met andere instellingen, ook alleen een gedeelte van de straat kunt filmen om je eigendom te beschermen. Door het filmen van de hele straat is de inbreuk op de privacy van mensen veel groter. In dit geval staat het cameratoezicht waarschijnlijk niet in verhouding tot de inbreuk op de privacy van de mensen.
  • Er is geen andere mogelijkheid om je woning of eigendommen te beschermen. Het gaat hier dan om een mogelijkheid die minder ingrijpend is voor de privacy van mensen. Is deze mogelijkheid er wel, dan is cameratoezicht (op de openbare weg) niet noodzakelijk.

 

Conclusie: Wanneer je niet aan deze voorwaarden voldoet, dan mag je jouw camera niet op de openbare weg richten.

Grondslagen voor het verwerken van persoonsgegevens

Hopelijk kun je met bovenstaande informatie een goede afweging maken tussen jouw belang van cameratoezicht en het privacybelang van de mensen die je filmt. Voor het verwerken van de beelden die je filmt en dus het verwerken van persoonsgegevens staan in de AVG 6 grondslagen vermeld.

 

Deze lees je hier: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/algemene-informatie-avg/mag-u-persoonsgegevens-verwerken/

 

Dit artikel is mede tot stand gekomen door Autoriteitpersoonsgegevens.nl.

Laat een reactie achter

Comment form Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »