Creëer zelf (zonder abonnement) een veilige omgeving
Altijd GRATIS bezorgd
Tevredenheidsgarantie
Thuiswinkel.org
0
0
Creëer zelf (zonder abonnement) een veilige omgeving
Altijd GRATIS bezorgd
Tevredenheidsgarantie

Door Dylan van Hiseeu Europe BV

Hoe installeer je een bewakingscamera die laat zien wat er om je huis gebeurt?

Een goed beveiligd huis geeft je een prettig, vertrouwd gevoel. Het installeren van bewakingscamera’s kan de veiligheid van je woning vergroten. Waar je rekening mee moet houden bij de keuze voor een camera, legden we in eerdere blogs uit. In deze blog vertellen we je hoe je een bewakingscamera of bewakingscamerasysteem op de juiste manier installeert.

Waar plaats je een bewakingscamera?

De plek waar en de hoek waaronder je de camera plaatst is afhankelijk van je locatie ten opzichte van de zon. Zoals je weet komt de zon op in het oosten en gaat onder in het westen. Rond het middaguur staat de zon op het zuiden gericht. Waarom is dit belangrijk om te weten? Je wilt niet dat het licht van de zon zo in je camera schijnt dat deze het beeld verstoort.

NOWZ

Camera’s en (zon)licht

In de winter staat de zon lager, waardoor je eerder last zult hebben van licht in de lens. Maar ook een plas water of een vijver vlak bij de camera kan voor vervelende weerspiegeling zorgen. Ook moet je rekening houden met eventuele buitenverlichting. Bij voorkeur hang je de lamp achter of boven de camera, zo verlicht de lamp de ruimte onder de camera en schijnt deze niet in de lens.

In welke hoek kan een camera kijken?

De hoek waarin de camera kan kijken, is afhankelijk van de lens in de camera. In de meeste gevallen is de lens 3.6 mm en de kijkhoek ongeveer 76 graden. Is de lens kleiner, dan wordt de kijkhoek groter. Je camera ‘ziet’ dan meer.

En misschien overbodig om te zeggen, maar erg belangrijk: laat de camera niet naar de prachtige blauwe lucht kijken, maar stel je camera zo in dat hij filmt wat jij voor ogen hebt.

Hoe zorg je voor optimaal beeld?

Om het maximale uit je beveiligingscamera te halen, moet je zorgen voor zoveel mogelijk vrij beeld. Bomen en struiken kunnen dit beeld verstoren. Lage struiken geven in de avond en nacht vaak een witte vlek. Dit komt doordat ze het infraroodlicht van de camera weerkaatsten.

Tip: verplaats je camera, zodat deze niet te veel gericht is op struiken en bomen. Of snoei de begroeiing terug. Andere obstakels waar je op moet letten zijn rolluikbakken, zonneschermen en smalle gangen met lichte wanden.

Hoe voorkom je vandalisme?

Als je een camera ophangt is het verstandig om deze enigszins buiten handbereik te hangen. Zo voorkom je jolige voorbijgangers die een tik tegen je camera geven of andere vormen van vandalisme. Let op: hang je camera ook niet te hoog, tenzij het nodig is om de juiste beelden te filmen. Hoe hoger je de camera monteert, des te minder gedetailleerd beeld deze opneemt. Herkenning van een persoon wordt daardoor moeilijker en dat is zonde. Bijkomend voordeel: het onderhoud van de camera is makkelijker als de camera niet te hoog hangt.

Op welke ondergrond kun je een camera monteren?

Heel belangrijk is de ondergrond waar je de camera op wil plaatsen. Is dit steen, hout, sierpleister of een ander materiaal? Ieder materiaal vereist een andere wijze van bevestigen en andere bevestigingsmaterialen, zoals pluggen en schroeven.

Kabels wegwerken in de spouwmuur

Is er een spouwmuur aanwezig op de plek waar je de bewakingscamera wil installeren? Zo ja, kijk dan hoe dik deze is. Misschien is deze wel ruim genoeg om aan de binnenkant de kabel(s) netjes in weg te werken, zonder schade te veroorzaken aan de kabel en/of muren. Want zeg nu zelf: het oog wil ook wat.

Stappenplan beveiligingscamera bevestigen aan een spouwmuur

  1. Een spouwmuur bestaat uit een buiten- en een binnenmuur met ertussen meestal isolatiemateriaal. De buitenmuren zijn meestal van steen. Onderzoek dit eerst en bepaal vervolgens met welke boor je een gat gaat maken.
  2. Is de buitengevel van steen en de binnenkant van gipsplaat? Dit geeft je de mogelijkheid om de koppeling van de camera in de spouw te ‘duwen’ wanneer je de camera ophangt.
  3. Het kan ook zijn dat de kabel van de camera met connector binnen in een (woon)kamer uitkomt. In veel gevallen is dit in een hoek waar gordijnen hangen of een verwarmingsbuis loopt. Het is dus belangrijk dat je van tevoren goed kijkt waar je uitkomt met boren. Elke situatie is anders en meten is weten.
  4. Heb je aan de buitenkant pleisterwerk? Klop dan eerst op de plek waar je de camera wilt plaatsen. Klinkt het hol? Dan is de kans groot dat je tijdens het boren het pleisterwerk beschadigt. Boor dus altijd voorzichtig. Begin met een dunne boor voor de kabel. Je merkt dan al hoe massief  dit pleisterwerk is.
  5. Een bewakingscamera bevestigen aan een metalen wand kan gemakkelijk zijn. Let alleen wel op dat je de kabel van de camera niet beschadigt door een scherpe rand aan het metaal.

De connector wegwerken in een verlaagd plafond

Natuurlijk wil je dat je woning er zowel van de binnen- als van de buitenkant zo mooi mogelijk uitziet na het plaatsen van een camera. Verlaagde plafonds kunnen hierbij uitkomst bieden. Zo kan je hierin gemakkelijk RJ45 connector met kabel  wegwerken. De camera plaats je dan over het geboorde gat. Zo is het geheel mooi weggewerkt. Ook hier geldt: kijk goed naar de mogelijkheden voordat je begint met boren. Is er bijvoorbeeld geen dakgoot in het plafond verwerkt die voor lekkage kan zorgen? 

Kies voor de juiste materialen

Inpandig adviseren wij om de kabelkokers van Attema (Z25 of P25) te gebruiken. Deze zijn handig in gebruik, want hierin kun je meerdere kabels kwijt (25 mm breed). De kabelkokers zijn ook verkrijgbaar in crème, zuiver wit of bruin en je koopt ze gewoon bij een bouwmarkt.

Als de ondergrond goed vlak is, dan kun je de kabelkoker met dubbelzijdige tape vastplakken. Maar je kunt ook schroeven en pluggen gebruiken. Met een fijne structuur op de wand gaat het meestal goed. Test dit van tevoren wel altijd even.

“Een klant zag afgelopen winter zijn zelf aangelegde kabelkoker over een lengte van ruim 12 meter van de wand af komen toen hij zijn huis ging verwarmen. Goedkoop bleek duurkoop...”

De afwerking

Je kunt de kabelkokers afkitten met acrylaatkit. Door de kleur van de kit af te stemmen op de kabelkoker en de muur waaraan je hem bevestigt, wordt de kabelkoker één geheel met de omgeving. Dat ziet er strak en professioneel uit. Bovendien laat acrylaatkit zich zeer gemakkelijk verwerken.

Overtollige kit verwijder je makkelijk met water en een doekje. Een kabelkoker kun je ook makkelijk in zijn geheel overschilderen. Even vetvrij maken en je kunt het de gewenste kleur geven.

Laat een reactie achter

Comment form Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »