Creëer zelf (zonder abonnement) een veilige omgeving
Altijd GRATIS bezorgd
Tevredenheidsgarantie
Thuiswinkel.org
0
0
Creëer zelf (zonder abonnement) een veilige omgeving
Altijd GRATIS bezorgd
Tevredenheidsgarantie

Door Dylan van Hiseeu Europe BV

Waar moet je op letten bij bewakingscamera’s rondom je huis?

Hoe veilig is jouw huis? Niemand zit te wachten op ongewenste bezoekers. Een goede manier om dit te voorkomen is het gebruik van bewakingscamera’s rondom je huis. Enerzijds omdat zo’n camera vaak afschrikt. De gemiddelde inbreker heeft geen zin in gedoe en kiest dan liever een woning zonder camera. En mocht het feit dat de camera er hangt, de inbreker niet tegenhouden, dan is met de beelden vaak snel te achterhalen wie de daders zijn.

Dat klinkt als een goed idee: een paar camera’s rondom je huis! Wie ervoor kiest om deze te plaatsen, dient wel over een aantal zaken na te denken en zich aan bepaalde regels te houden. In deze blogpost leggen we je uit wat er komt kijken bij het ophangen van bewakingscamera’s rondom je huis.

 

Film alleen eigen bezittingen

De allerbelangrijkste regel als het gaat om bewakingscamera’s, is dat je alleen je eigen bezittingen mag filmen. Dat betekent dat je wel je eigen tuin, auto, oprit of huis mag filmen, maar niet de openbare weg of eigendommen van anderen. Plaats de bewakingscamera’s zodanig dat ze niet filmen wie er over de openbare weg rijdt. Wanneer dit wel zichtbaar is, schend je de privacy van anderen. En datzelfde geldt als bijvoorbeeld de oprit van de buren en hun auto in beeld komt. Plaats de camera’s zodat echt alleen je eigen oprit of bijvoorbeeld je eigen voordeur zichtbaar is.

Een extra tip: kom je er niet onderuit om toch bijvoorbeeld een stuk van de openbare weg te filmen? Zorg dan dat de gezichten van voorbijgangers worden geblurd zodat zij niet meer herkenbaar zijn. Sommige bewakingscamera’s hebben deze handige optie. Heb je weinig ruimte rondom je woning en is de kans groot dat je ook terrein van anderen filmt, zorg er dan voor dat je bewakingscamera’s kiest met de functie om gezichten te blurren.

 

Laat weten dat je filmt

Een andere regel is dat jij aan anderen kenbaar moet maken dat je filmt. Hiervoor kun je een sticker of bordje gebruiken waarop staat dat er cameratoezicht is. Schaf jij bewakingscamera’s bij ons aan, dan leveren wij standaard een set stickers mee. Bijkomend voordeel: alleen al door te informeren over de aanwezigheid van camera’s, schrik je de meeste ongewenste bezoekers af en vergroot je de veiligheid.

 

Bewaar de beelden niet te lang

Afhankelijk van de opslagcapaciteit van je harddiskrecorder of cloudopslag kun je beelden van bewakingscamera’s vaak wel tot een week terug bekijken. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hier geen harde regel over, maar geeft wel een advies. Zij raadt aan om camerabeelden zo kort mogelijk te bewaren, en te verwijderen wanneer je ze niet meer nodig hebt. Meestal wordt 24 uur als een goede termijn aangehouden. Bovendien is het bij veel bewakingscamera’s mogelijk om deze zodanig in te stellen dat de beelden automatisch na een bepaalde tijd worden verwijderd. Handig, want dan hoef je daar zelf niet meer aan te denken.

 

Beelden delen

Je ziet mensen op social media weleens hun camerabeelden delen. Dit mag alleen als de gefilmde personen hier toestemming voor hebben gegeven. Heb jij een inbreker gefilmd? Dan ben je strafbaar bezig wanneer je deze beelden op het internet zet. Natuurlijk kun je de beelden wel met de politie delen om te gebruiken in hun onderzoek.

De personen die je filmt hebben ook privacyrechten. Zo hebben zij bijvoorbeeld het recht om de opgenomen beelden te bekijken.

 

Beveilig je beelden net als je huis

Je wilt geen ongewenste bezoekers in je eigen huis, maar deze wil je natuurlijk ook niet in je bewakingssysteem. Verander daarom direct het standaard meegeleverde wachtwoord waarmee jouw bewakingscamera’s zijn beveiligd. Hiermee voorkom je dat anderen jouw systeem hacken en mee kunnen kijken op jouw camera’s. In de handleiding van bewakingscamera’s staan meestal verschillende opties om je beelden goed te beveiligen.

Bewakingscamera’s zijn een goede manier om de veiligheid van jou en je gezin te vergroten. Door ze op de juiste manier te gebruiken, profiteer je optimaal van de camera’s. Wij informeren je graag over de mogelijkheden.

 

Meer weten over bewakingscamera’s en privacy?

Lees dan onze andere blogposts:

Wat betekent de AVG voor mij als ik bewakingscamera’s heb?

In welk uitzonderlijk geval mag je wel filmen?

 

Dit artikel is mede tot stand gekomen door Autoriteitsgegevens.nl. (Bron: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl).

 

Laat een reactie achter

Comment form Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »