Creëer zelf (zonder abonnement) een veilige omgeving
Altijd GRATIS bezorgd
Tevredenheidsgarantie
Thuiswinkel.org
0
0
Creëer zelf (zonder abonnement) een veilige omgeving
Altijd GRATIS bezorgd
Tevredenheidsgarantie

Door Jeroen van Hiseeu Europe BV

Weet jij binnen hoeveel minuten een inbreker je woning leeghaalt? Met deze tips voorkom je dit.

Wie nog nooit een inbraak heeft meegemaakt, die heeft waarschijnlijk geen idee hoe dat in zijn werk gaat. In de bekende Home Alone-films ziet het er zelfs komisch uit: twee sullige boeven met een opvallend busje, die Kevin, het kereltje dat per ongeluk met Kerstmis alleen thuis is in de kapitale ouderlijke villa, met gemak op afstand houdt.

De realiteit is helaas heel anders. Goed georganiseerde inbrekers kunnen binnen acht minuten (!) je huis in en uit zijn: met een aanzienlijke buit! Gelukkig kun jij met enkele simpele aanpassingen je woning beter beveiligen tegen inbraak.

Drie minuten-regel

Een woninginbraak meemaken is heel vervelend en zeer ingrijpend. Iets wat je het liefst wilt voorkomen. Daarom is het goed om te weten dat je met eenvoudige ingrepen het ongenode gasten een stuk moeilijker maakt. Want: een inbreker die niet binnen drie minuten een woning binnen weet te komen, die vertrekt.

Het is dus belangrijk dat je een goede eerste barrière opwerpt om het inbrekers lastig te maken. Het door de politie gebruikte ‘sober-principe’ kan je op weg helpen om van je woning een inbraakveilig thuis te maken.

Sociale controle

De S van het sober-principe staat voor sociale controle, oftewel goed contact met je buren. Zo zorg je ervoor dat er anderen zijn die jouw woning ook een beetje in de gaten houden, ook als jij even niet thuis bent. Breng elkaar bijvoorbeeld op de hoogte als je op vakantie gaat en er dus niemand thuis is. Een buren-/buurtappgroep kan hierbij uitkomst bieden. Een goede buur is ook de ideale plek om een reservesleutel te bewaren en veel veiliger dan onder de welbekende bloempot bij de voordeur.

Organisatorische maatregelen

Zoals we eerder vertelden, kun je al met enkele kleine acties inbrekers een stap voor zijn. De meest simpele: sluit altijd al je deuren en ramen wanneer je je huis verlaat. Dus ook dat kleine badkamerraampje en ook wanneer je maar tien minuten weg bent om bijvoorbeeld je kind even naar school te brengen. Als je bedenkt dat de gemiddelde inbreker maar acht minuten in je woning is, dan is zelfs een kort supermarktbezoek al te lang.

Vergeet ook het hek van de voortuin of de poortdeur van de achterom niet af te sluiten. Maar ook de garage of een schuur houd je het liefst op slot, want hierin kunnen evengoed kostbare items liggen. En zelfs gereedschap dat een inbreker kan helpen bij het inbreken! Alle kleine beetjes helpen om ervoor te zorgen dat een inbreker er langer dan 3 minuten over doet om jouw woning binnen te dringen.

Zorg voor een bewoond uitziend huis

Ben je langer van huis, zorg er dan voor dat je huis er bewoond uitziet. Voorkom uitpuilende brievenbussen, hoog gras in de (voor)tuin en een donkere woning. Voor de brievenbus en eventueel het gras kan je misschien een buurtgenoot of vriend inschakelen. Voor de verlichting bestaan er allerlei slimme oplossingen.

Zoals lampen met bewegingssensoren voor buiten, en timerlampen voor de binnenverlichting. Stel de timers zo in dat er verschillende lampen om de beurt aangaan, dit zorgt voor een realistische bewoonde indruk. Daarnaast heb je zogenaamde smartplugs, die je koppelt aan een app op je smartphone. Hiermee kun je op afstand je verlichting thuis inschakelen. Handig als je een keer later thuis bent dan verwacht. En goed om te weten: smartplugs zijn geen kostbare investering.

Bouwkundige maatregelen

Het gewoontegetrouw afsluiten van deuren en ramen is dus heel belangrijk. Maar dan is het wél belangrijk dat jouw deuren geen zwakke plek vormen in de beveiliging van jouw woning. Voor buitendeuren geldt: kies het liefst voor een driepuntsslot, waarbij de cilinder van het slot maximaal twee millimeter uitsteekt, en beveilig het met een stevig beslag. Zo kunnen inbrekers het slot niet afbreken of eruit trekken.

Voorkom flipperen

Vervolgens is het van belang dat je de deur op de juiste manier vergrendelt, om het zogenoemde ‘flipperen’ te voorkomen. Wanneer je de deur achter je dichttrekt, dan valt de deur in de dagschoot. Dit deel van het slot bedien je met de deurkruk. Dit deel van het slot kan een inbreker van buitenaf met een stuk plastic makkelijk omhoog flippen. Om dit te voorkomen, gebruik je de nachtschoot. Dit is het deel van het slot dat je dichtdraait met de sleutel.

Bij een teveel aan ruimte tussen de deur en de omlijsting kun je ook nog een anti-inbraakstrip plaatsen. Hiermee voorkom je het openbreken van je deur. Vergeet ook niet de scharnieren aan de buitenkant van je deur mee te beveiligen, zodat een deur niet uit het scharnier getrokken kan worden.

Inbraakbeveiliging en verbouwen

Een goed moment om de inbraakveiligheid van je woning te verbeteren is bij het bouwen of verbouwen van je huis. Hierbij is het slim om een diefstalpreventieadviseur in te schakelen. Deze adviseur, die voor de lokale politie werkt, komt gratis langs om jou vrijblijvend advies op maat te geven. Dit advies kun je vervolgens verwerken in je (ver)bouwplan. Zo installeer je in een keer al het juiste hang-en-sluitwerk, wat vaak nog voordeliger uitpakt.

Bij bestaande woningen, waarbij deuren en ramen intact blijven, zijn opzetsloten een goede oplossing. Ga je ramen en deuren plaatsen of vervangen? Kies dan voor inbraakwerende sluitnokken en afsluitbare raamkrukken. Belangrijke tip is dan wel: laat de sleutel nooit in het raam of je glazen deur zitten. Want inbrekers zijn handige harries: door een klein gaatje in het raam te maken kunnen ze met een hengel zo de sleutel omdraaien. Of ze slaan het raam in en openen zo je deur. Een eenvoudig trucje bij schuiframen en -deuren is een lat in het schuifstuk te leggen.

Beveilig ook je garagedeur

Neem ook je garagepoort mee in de beveiliging. Een kantelpoort beveilig je eenvoudig door een extra hangslot te plaatsen achter het wieltje in de rail waarmee de deur opent en sluit.

Bij sectionele, elektrische poorten is het beveiligingssysteem de achilleshiel. Dit is bedoeld voor wanneer de stroom uitvalt. Om te voorkomen dat je zelf de garage niet meer in of uit kunt bij een stroomstoring, zit er aan de motor die de poort bedient een touwtje met een balletje. Door eraan te trekken, kun je de poort ook zonder stroom openen.

Maar… als jij dit kunt, kunnen inbrekers dit ook. Door de deur een klein beetje omhoog te wrikken en vervolgens naar het balletje te hengelen kunnen ze de deur openen. De oplossing is eenvoudig: verwijder het balletje van het touwtje.

Elektronische maatregelen

Naast sociale controle, organisatorische en bouwkundige maatregelen, zijn er nog enkele goede elektronische aanvullingen mogelijk op de beveiliging van jouw huis. Zoals bijvoorbeeld bewakingscamera’s en een alarmsysteem. Bekijk de bewakingscamera's van HiSeeU Deze elektronische maatregelen vormen geen short cut. Dus denk niet: ik hang een paar camera’s op en ik ben klaar. Nee, deze hulpmiddelen werken alleen als je de andere maatregelen ook goed toepast.

Een inbreker die gemakkelijk binnenkomt, bijvoorbeeld door een open raam of deur, zal binnen acht minuten weer weg zijn. Zo snel kan de politie of beveiligingsfirma die reageert op jouw alarmsysteem niet ter plaatse zijn.

Nog een handige gadget is een digitale deurbel met camera. Belt een inbreker eerst aan, om te controleren of er iemand thuis is? Dan heb je hem of haar op beeld. Ook zijn er deurbellen waarbij je kunt reageren als er iemand aanbelt. Zelfs als je niet thuis bent. Dit kan voor een inbreker net dat laatste duwtje zijn om aan jouw huis voorbij te gaan.

Registreren van je bewakingscamera

Kies je ervoor om camera’s op te hangen? Meld dit dan op: www.politie.nl bij het project Camera in Beeld. En houd je aan de regels rondom privacy. Camera’s mogen bijvoorbeeld alleen jouw privédomein filmen en dus niet de openbare weg of het terrein van de buren. 

Wil je hier meer over weten, lees dan ook: Wat betekent de AVG voor mij als ik bewakingscamera’s heb?

Tot slot is het slim om van de waardevolle spullen in je huis een lijstje samen te stellen. Noteer bijvoorbeeld de serienummers van de apparaten in huis zoals: je televisie, laptop, computer, smartphones of elektrisch gereedschap en bewaar zo mogelijk de facturen. Dit is ook handig voor de verzekering.

Meer weten over bewakingscamera’s en privacy? Wij informeren je graag over de mogelijkheden.

 

Bron: Het Nieuwsblad (www.nieuwsblad.be).

Bekijk hier alle bewakingscamera's van HiSeeU: Alle producten

Hier kan een link komen naar een of meerdere artikelen over camera's en privacy

Laat een reactie achter

Comment form Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »